BraiBook o com facilitar la lectura a persones amb discapacitat visual

21 abril 2017

Temps de lectura 2 minuts

Braibook ha estat una de les dues startups que formaran part de la nova acceleradora de projectes d’innovació social Tech4Social de Ship2B. Les dues aplicacions han estat les seleccionades entre un total de 76 startups que es van presentar a la convocatòria.

Al món hi ha aproximadament 285 milions de persones amb discapacitat visual. A Espanya hi ha gairebé un milió de persones amb discapacitat visual.

La idea de Braibook, un dispositiu per poder permetre als milers de persones amb discapacitat visual poder gaudir de la lectura,  va sorgir en un viatge en autobús. “Estava llegint amb el meu llibre electrònic a l’autobús quan en una parada va pujar una persona invident. En aquell moment vaig començar a pensar com podria fer ella una cosa tan senzilla com és poder llegir a qualsevol lloc i en qualsevol moment”, explica Carlos Madolell, creador de Braibook.

Braibook converteix al codi braille qualsevol document de text en format electrònic i en qualsevol idioma. En el disseny del dispositiu han participat associacions i entitats: “Vaig parlar amb invidents i diferents associacions per identificar les seves necessitats, em van explicar allò que trobaven a faltar en les solucions de lectura disponibles al mercat”, comenta Madolell. En totes les fases, els seus creadors han volgut estar a prop de les entitats per ajustar el dispositiu a les necessitats dels usuaris. El primer prototip creat va resultar ser massa petit i poc pràctic pels usuaris i actualment estan finalitzant el segon prototip. Per fer-ho possible BraiBook ha engegat una campanya de crowdfunding que finalitza a principis de maig.

 

Com funciona?

Es tracta d’un dispositiu petit, còmode, portàtil i fàcil d’utilitzar. Amb BraiBook l’usuari pot llegir mentre camina, viatja en transport públic o des de qualsevol lloc. Això és possible gràcies a la connexió Bluetooth del dispositiu que permet connectar-se al mòbil o a l’ordinador per descarregar-se els documents i transferir-los al dispositiu de lectura. Un cop rebuts els documents seleccionats, BraiBook els transforma al codi Braille perquè l’usuari pugui llegir  missatges, llibres e-mails o també pot utilitzar-se per rebre les indicacions de GPS. “El dispositiu té també un menú perquè l’usuari  pugui triar el document per llegir, o continuï la lectura d’un llibre que havia començat i també es poden moure a través del text, i anar a una determinada línia o paraula, tenen tota la facilitat per moure’s allà on vulguin del document”, descriu Madolell. Braibook incorpora també un sistema de veu per llegir en braille i escoltar l’audio de manera simultània, la qual cosa facilita l’aprenentatge dels usuaris del codi braille. 

Haver estat triats per formar part de Tech4Social per ajudar a accelerar la implantació de BraiBook suposa un salt segons Madolell “el seu acompanyament podrà donar a BraiBook la visualització i la comunicació necessària perquè es conegui la solució i nosaltres podrem conèixer millor el món de l’emprenedoria”.